Kloosterkerk Wittem wordt rolstoeltoegankelijk

De kloosterkerk is een onderdeel van pelgrimsoord Klooster Wittem dat een breed publiek van gelovigen, zinzoekers en passanten/toeristen over de vloer krijgt.

De kloosterkerk met monumentenstatus wordt o.a. gebruikt voor vieringen, rondleidingen en concerten.  De muurschilderingen in de kerk zijn van de hand van de Limburgse kunstschilder Charles Eyck.

Jaarlijks gaan er zo’n 40.000 mensen de deuren van de kloosterkerk binnen. Ze doen dit o.a. om de kerk zelf te bezoeken of een kaarsje op te steken in de aangrenzende Mariakapel of door te lopen naar andere bijzondere ruimtes.

De gewenste rolstoeltoegankelijke toegang gaat uit twee delen bestaan: een rolbaan aan de buitenzijde van de kloosterkerk en een glazen tochtsluis aan de binnenzijde.

De toegang tot de kloosterkerk is nu een trap met twee treden en een totaal hoogteverschil van ca. 40 cm. De gewenste aanpassing voorziet in een rolbaan aan de linkerzijde van het pleintje voor de kerk naar een platform voor de kerkdeuren. Om een mooie symmetrisch geheel te krijgen, wordt ook de rechterzijde aangepast (volgens verzoek van de monumentencommissie van de gemeente Gulpen-Wittem). De trap naar het platform krijgt drie lage treden, zodat ook voor mensen die minder goed ter been zijn deze toegang makkelijker wordt. Natuurlijk zijn er ook leuningen voorzien.

Bovendien wordt aan de kant van de kerk in een glazen tochtsluis voorzien, die het zicht op het monumentale interieur bevordert en de tocht en geluid van buiten weghaalt.

Voor beide aanpassingen – de rolstoel-toegankelijke entree en de tochtsluis – is al toestemming van de gemeente en de monumentencommissie.

 

Uw steun is van harte welkom!

Wilt u dit project van Klooster Wittem mede door financiële steun mogelijk maken?

Klik dan hier om uw donatie mogelijk te maken. Alvast hartelijk dank hiervoor!